Tak zwane „Blue Zones” to obszary na mapie świata, które wyróżniają się niezwykle dużą ilością osób dożywających setki lat. Wielu naukowców uważa, że wyjątkowa długowieczność mieszkańców tych miejsc jest w dużej mierze efektem ich sposobu odżywiania. Przyjrzeliśmy się bliżej dietom mieszkańców jednej z tych „stref”, położonej na japońskiej wyspie Okinawa.
„Blue Zones”, czyli tak zwane strefy niebieskie, są miejscami na naszej planecie, gdzie ludzie nie tylko żyją dłużej niż w innych rejonach, ale również cieszą się dobrą formą fizyczną i umysłową przez wiele lat. Przykładowo, jedna z tych „stref” znajduje się na japońskiej wyspie Okinawa. Jej mieszkańcy mają dietę opartą głównie na rybach, soi, algach, zieleni i ryżu. Ich sposób żywienia zawiera dużo przeciwutleniaczy i jest znacząco uboższy o 70% w cukier niż typowa japońska dieta.
Po dogłębnej analizie diety mieszkańców Okinawy, naukowcy doszli do wniosku, że kluczowym składnikiem może być aminokwas zwany L-seryną. Ten ważny dla naszego organizmu element uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Odpowiada m.in. za produkcję białek, lipidów, kwasów nukleinowych, neuroprzekaźników, takich jak serotonina, oraz innych aminokwasów.