Coraz więcej osób zastanawia się, ile trzeba spożyć alkoholu, aby osiągnąć niebezpieczne dla zdrowia stężenie 1,5 promila. Począwszy od 14 marca, kierowcy z takim poziomem alkoholu we krwi będą mogli stracić samochód. Nie trzeba jednak pić w ogromnych ilościach, aby ten stan osiągnąć.
Newralgiczne zmiany w przepisach o ruchu drogowym dotyczące nietrzeźwych kierowców weszły w życie 14 marca. Zgodnie z nimi, kierowca, który zostanie przyłapany na prowadzeniu samochodu z poziomem alkoholu we krwi 1,5 promila lub wyższym, będzie musiał oddać swój pojazd lub równowartość jego wartości. Nie jest konieczne spowodowanie wypadku.
Policja informuje, że już o godzinie 2 nad ranem natrafiono na pierwszego „wykroczeniowca”, który najprawdopodobniej zostanie pozbawiony swojego pojazdu. Był to właściciel Audi A3, który został zatrzymany w Ustroniu z zawartością 2 promili alkoholu we krwi.
W Polsce, kierowca może mieć dozwolone maksymalnie 0,2 promila alkoholu we krwi. Jeżeli zawartość alkoholu waha się pomiędzy 0,2 a 0,5 promila, jest to stan po spożyciu alkoholu. W takim przypadku grozi areszt, grzywna do 5 tysięcy złotych oraz zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres od pół roku do trzech lat. Osoba ta zostaje również obarczona 15 punktami karnymi.
Zawartość alkoholu powyżej 0,5 promila oznacza stan nietrzeźwości. Sąd może wówczas wymierzyć karę grzywny od 5 do 60 tysięcy złotych, ograniczenie wolności albo nawet pozbawienie wolności do dwóch lat, a także zakaz prowadzenia pojazdów na okres od jednego do dziesięciu lat. Dodatkowo przyznawane są 15 punktów karnych.
Ilość spożytego alkoholu i jej wpływ na zawartość alkoholu we krwi po pewnym czasie zależy od wielu czynników. Przybliżony wzór obliczeniowy przedstawia się następująco: P = A / (K*W), gdzie P to zawartość alkoholu we krwi w promilach, A to ilość wypitego czystego alkoholu etylowego w gramach. Stały współczynnik K wynosi 0,7 dla mężczyzn i 0,6 dla kobiet, a W to masa ciała w kilogramach. Aby obliczyć ilość czystego alkoholu, należy pamiętać, że 1 ml alkoholu to 0,8 g. Przykładowo, 0,5 litra wódki o mocy 40% to 160 gramów alkoholu, butelka wina o pojemności 0,75 litra i mocy 12% to 72 gramy alkoholu.
Np. jeśli mężczyzna ważący 80 kg wypije półlitrową butelkę wódki, we krwi będzie miał około 1,42 promila alkoholu. Natomiast kobieta ważąca 60 kg, aby „osiągnąć” wynik około 1,5 promila musiałaby spożyć 54 gramy czystego alkoholu, co równa się trzem czwartym butelki wina.
Należy jednak pamiętać, że na metabolizm alkoholu wpływają również inne czynniki takie jak: czas spożycia alkoholu, wiek osoby pijącej, jej sylwetka oraz stan zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Na proces ten wpływają także leki przyjmowane przez osobę oraz posiłki spożywane podczas picia alkoholu.